• Države |
 • Kontaktirajte nas
 •  |  Cookie Settings
 

Pitanja i odgovori

1. Što je prijevremena ejakulacija (PE)?

Prijevremena ejakulacija (PE) je složeno zdravstveno stanje i najčešća seksualna disfunkcija kod muškaraca mlađih od 60 godina. Iako prema definiciji iz DSM-IV 1 od 5 muškaraca izjavljuje da pati od PE-a, to je ipak jedan od najmanje dijagnosticiranih poremećaja kod muškaraca. PE može biti kronično stanje koje se često pojavljuje od prvog spolnog iskustva (cjeloživotni PE) ili se može pojaviti kasnije kao posljedica drugog zdravstvenog problema (stečeni PE).

Međunarodno društvo za seksualnu medicinu (International Society for Sexual Medicine, ISSM) definiralo je cjeloživotnu PE kao "seksualnu disfunkciju muškarca karakteriziranu:

 • ejakulacijom do koje uvijek ili gotovo uvijek dolazi prije ili u roku od jedne minute nakon vaginalne penetracije; i:
 • nemogućnošću odgađanja ejakulacije prilikom svake ili gotovo svake vaginalne penetracije; i:
 • uz negativne posljedice po osobu, kao što su nezadovoljstvo, neugoda, frustracija i/ili izbjegavanje spolne intimnosti".

Literatura:

 1. Althof SE i sur. J Sex Med. 2010;7(9):2947-2969.
 2. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders. 4. izdanje. Revizija teksta: DSMIV-TR. Washington, DC: American Psychiatric Association; 2000.
 3. Broderick GA. J Sex Med 2006;3(4):295-302.
 4. Smjernice EAU za ED i PE 2012.
 5. McMahon CG i sur. J Sex Med 2008;5:1590–1606.
 6. Porst H i sur. Eur Urol 2007;51(3):816-824.

Vidi više o tome što je PE.

2. Koje se vremensko razdoblje, od penetracije do ejakulacije, smatra „normalnim“?

Vrijeme koje se smatra normalnim može se razlikovati od osobe do osobe (ili od para do para). U istraživanjima provedenim na općoj populaciji muškaraca (uključujući i muškarce koji pate od prijevremene ejakulacije, PE-a, i muškarce koji ne pate od PE-a) kod istraživanja prosječnog vremena do pojave ejakulacije nakon vaginalne penetracije, muškarci koji ne pate od PE-a dali su prosječnu vrijednost od 7 minuta, uz trajanje do 20-25 minuta.

Prema Međunarodnom društvu za seksualnu medicinu (ISSM) kod muškaraca koji pate od PE-a "do ejakulacije uvijek ili skoro uvijek dolazi prije ili u roku od 1 minute nakon vaginalne penetracije". Ali važno je zapamtiti da PE nije samo pitanje vremena: nepostojanje kontrole nad ejakulacijom i negativan utjecaj na odnos s partnericom jednako su važni čimbenici kod definiranja prijevremene ejakulacije.

Literatura:

 1. Althof SE i sur. J Sex Med. 2010;7(9):2947-2969.
 2. Broderick GA. J Sex Med 2006;3(4):295-302.
 3. Smjernice EAU za ED i PE 2012.
 4. McMahon CG i sur. J Sex Med 2008;5:1590–1606.
 5. Porst H i sur. Eur Urol 2007;51(3):816-824.

Vidi više o tome što je PE.

3. Je li prebrza ejakulacija rijetko stanje?

Značajan udio muške populacije u cijelom svijetu prijavljuje simptome ili se žali na prijevremenu ejakulaciju (PE): oko 20% do 30% muškaraca izjavljuje da ima osjećaj da prebrzo ejakulira. Ali samo ih se 9 % stvarno obrati liječniku za pomoć.

Literatura:

 1. American Psychiatric Association. Diagnostic and statistical manual of mental disorders. 4. izdanje. Revizija teksta: DSMIV-TR. Washington, DC: American Psychiatric Association; 2000.
 2. Smjernice EAU za ED i PE 2012.
 3. McMahon CG i sur. J Sex Med 2008;5:1590–1606.
 4. Porst H i sur. Eur Urol 2007;51(3):816-824.

Vidi više o PE-u

4. Ako prebrzo ejakuliram svaki put (ili skoro svaki put) tijekom spolnog odnosa, je li to PE?

Kad do ejakulacije dolazi prebrzo i to je stanje dugotrajno ili kronično (pojavilo se od prvog ili skoro prvog spolnog iskustva), vjerojatno se radi o prijevremenoj ejakulaciji (PE).
Ali vrijeme do ejakulacije nije jedini kriterij za postavljanje dijagnoze PE-a. Mora biti prisutna i nemogućnost kontrole ejakulacije i činjenica da to stanje ima negativan utjecaj na spolni život, što dovodi do negativnih osjećaja, kao što je nezadovoljstvo. U svakom slučaju, samo liječnik može točno dijagnosticirati PE.

Literatura:

 1. Smjernice EAU za ED i PE 2012.
 2. McMahon CG i sur. J Sex Med 2008;5:1590–1606.
 3. Porst H i sur. Eur Urol 2007;51(3):816-824.

Vidi više o dijagnozi PE-a

5. Je li PE vrsta ED-a?

Prijevremena ejakulacija (PE) često se zamjenjuje s erektilnom disfunkcijom (ED). Međutim, PE i ED potpuno su različite. Kod PE-a, erekcija je normalna, ali do ejakulacije dolazi prije ili u roku od oko 1-2 minute nakon vaginalne penetracije; PE karakterizira nemogućnost kontrole ili odgađanja ejakulacije, čak je i češća od ED-a, pojavljuje se od prvog spolnog odnosa u oko 50 % slučajeva i jednako je prisutna kod svih dobnih skupina odraslih muškaraca.

S druge strane, ED je dugotrajna nemogućnost postizanja i održavanja erekcije dovoljne da omogući zadovoljavajući spolni odnos, nema nikakve veze s kontrolom ejakulacije i češća je u starijoj dobi.

Osim toga, ta dva zdravstvena stanja mogu se pojaviti zajedno: vjerojatnije je da će se muškarci koji pate od PE-a žaliti i na ED. Istraživanja u literaturi kao i klinička iskustva pokazala su da nije rijetkost da muškarci sa stečenom PE imaju i pridruženu ED.

Također, normalna pojava nakon ejakulacije je splasnuće penisa. Međutim muškarci koji pate od PE, koji prijevremeno ejakuliraju i nemaju kontrolu nad ejakulacijom, mogu zamijeniti „normalno” splasnuće penisa s problemom erektilne funkcije. Tjeskoba oko izvedbe seksualnog odnosa igra veliku ulogu kod muškaraca koji pate od obje seksualne disfunkcije - ED i PE i doprinosi, tijekom vremena, pogoršanju simptoma kod jednih i drugih.

I u slučaju ED-a i u slučaju PE-a ispravna je odluka obratiti se liječniku i dobiti pravu dijagnozu (ako postoji).

Literatura:

 1. Smjernice EAU 2012.
 2. Jannini EA, Lombardo F, Lenzi A. Int J Androl. 2005 Dec;28 Suppl 2:40-45.
 3. Porst H i sur. Eur Urol 2007;51(3):816-824.
 4. Sotomayor M. J Sex Med 2005;2(2):110-114.

6. Kako mogu znati da se radi o PE-u?

Dakle, PE nije samo problem "trajanja", nego i "nepostojanja kontrole" ejakulacije i slabog sveukupnog zadovoljstva spolnim odnosom. Međutim, PE može dijagnosticirati samo liječnik, koji može i odrediti ispitivanja i testove radi isključivanja organskih uzroka problema.

Literatura:

 1. Smjernice EAU za ED i PE 2012.
 2. McMahon Cg i sur. J Sex Med 2008;5:1590–1606.
 3. Porst H i sur. Eur Urol 2007;51(3):816-824.

Vidi još o dijagnozi PE-a

7. Postoje li različite vrste PE-a?

Da, medicinski stručnjaci općenito se slažu da s etiološkog gledišta pijevremenu ejakulaciju (PE) treba razdvojiti na cjeloživotnu i stečenu. Cjeloživotni PE, koji se prije nazivao primarni PE, manifestira se kod prve (ili jedne od prvih) seksualne aktivnosti, nastavlja se tijekom cijelog života, i prisutan je kod svih vrsta seksualne aktivnosti.
PE se može pojaviti i kasnije u životu i tada se naziva stečeni PE (ili sekundarni). U tom slučaju, vjerojatno je da je posljedica drugog zdravstvenog problema.
Oko 65 % muškaraca koji se žale na PE pati od cjeloživotne PE. To je kronično stanje koje karakterizira sve nabrojano:

 • nastup od prvog (ili jednog od prvih) spolnih iskustava;
 • trajanje tijekom cijelog života, i moguće pogoršanje sa životnom dobi;
 • do ejakulacije dolazi prebrzo (nakon manje od 1 minute u 90 % slučajeva);
 • do ejakulacije dolazi prebrzo kod svakog (ili skoro svakog) spolnog odnosa;
 • do ejakulacije dolazi prebrzo sa svakom (ili gotovo svakom) partnericom.

Neki muškarci čak ejakuliraju tijekom predigre, prije penetracije ili prilikom prvog kontakta s vaginom (takozvana ejaculatio ante portas). 49 % muškaraca koji pate od PE-a ističe da barem povremeno ejakulira prije penetracije.
Stečeni PE:

 • započinje u određeno vrijeme tijekom života, s postupnim ili naglim nastupom nakon prethodno normalne ejakulacije;
 • može biti povezan s drugim endokrinim bolestima (kao što su poremećaji hormona štitne žlijezde) ili urološkim bolestima (npr. upala prostate), anatomskim stanjima (kao što je kratki frenulum, preosjetljivost glavića, fimoza itd.), neurološkim problemima, psihološkim problemima ili problemima u vezi, traumatskim seksualnim iskustvima ili kao nuspojava lijeka ili uzimanja droga;
 • pojavljuje se samo s jednom ili s određenim partnericama (takozvani situacijski PE).

Literatura:

 1. Smjernice EAU za ED i PE 2012.

Vidi više o tome što znači PE

8. Je li PE povezana sa životnom dobi?

Za razliku od erektilne disfunkcije (ED), koja je češća kako muškarac stari, prijevremena ejakulacija (PE) pogađa muškarce u svakoj životnoj dobi. Može se pojaviti kod prvog (ili jednog od prvih) spolnog odnosa ili se razviti kasnije u životu, no češće je problem mlađih muškaraca. Pojava PE-a povezanija je s novosti spolnog iskustva (nova partnerica ili različita situacija) nego sa životnom dobi muškarca.

Literatura:

 1. Smjernice EAU za ED i PE 2012.

9. Što uzrokuje PE?

Prijevremena ejakulacija (PE) je zdravstveno stanje. Pretpostavlja se da je kronični PE (takozvani cjeloživotni PE) povezan sa smanjenim razinama serotonina, neurotransmitera koji igra ključnu ulogu kod ejakulacije. Svi nalazi upućuju na uključenost genetike kod cjeloživotnoga PE-a.
Mnoga druga stanja i bolesti, kao što su upala prostate (prostatitis), poremećaji urinarnog trakta, ili endokrine bolesti, mogu imati negativan utjecaj na ejakulaciju i uzrokovati stečeni PE koji može biti i nuspojava lijekova ili uzimanja droga ili jedna od manifestacija društvenih problema, psiholoških problema ili problema u međusobnim odnosima.

Literatura:

 1. Smjernice EAU Guidelines za ED i PE 2012.

Vidi više o tome što znači PE

10. Može li upala prostate (prostatitis) uzrokovati PE?

Da, upala prostate (prostatitis) može biti važan čimbenik rizika. Uzevši u obzir ulogu prostate u mehanizmu ejakulacije, upala prostate može uzrokovati PE (stečeni PE). Liječenjem prostatitisa (npr. antibioticima) može se povratiti normalan obrazac pacijentove ejakulacije, dok neliječeni prostatitis može dugoročno imati štetan utjecaj na ejakulatornu funkciju.
Zbog toga se, ako sumnjate da imate PE, morate obratiti liječniku (npr. urologu) kako bi otkrio uzrok(e) te kako biste se mogli ispravno liječiti.

Literatura:

 1. El-Nashaar A, Shamloul R. J Sex Med. 2007;4(2):491-496.
 2. Screponi E, Carosa E, Di Stasi SM i sur. Urology. 2001;58(2):198-202.

Vidi više o tome što znači PE

11. Je li moguće da je moj PE uzrokovan kratkim frenulumom?

Moguće je. Kratki frenulum (elastična traka tkiva ispod penisa koja pomaže prevući prepucij preko glavića) može doprinijeti pojavi PE.
Kad je frenulum prekratak, on ograničava kretanje prepucija tijekom erekcije, što uzrokuje pretjeranu spolnu stimulaciju. Zapravo, više od 40 % muškaraca s cjeloživotnim PE- ima kratki frenulum.
Muškarci koji pate od PE-a koji imaju i kratki frenulum stoga se trebaju obratiti liječniku, koji može razmotriti mogućnost operativnoga zahvata frenulektomije (kirurškog odstranjivanja frenuluma).

Literatura:

 1. Gallo L, Perdonà S, Gallo A. J Sex Med. 2010;7(3):126976.

12. Može li varikokela uzrokovati PE?

Utvrđena je moguća veza između varikokele, prostatitisa i ejakulatornih poremećaja kao što je PE. U slučaju varikokele, važno je posjetiti liječnika s obzirom na to da ona može utjecati na plodnost.

Literatura:

 1. Lotti F i sur. J Sex Med. 2009 Oct;6(10):2878-2887

13. Mogu li istovremeno imati i PE i ED?

PE i ED vrlo su različite seksualne disfunkcije, ali, čak i kad PE nije obvezno povezana s pomanjkanjem erekcije, ponekad se mogu pojaviti zajedno. Značajan omjer muškaraca koji pate od PE-a žalio se i na ED (31,9 %), posebice u slučajevima kad se PE pojavljuje u starijoj dobi s obzirom na to da se učestalost ED-a povećava sa životnom dobi.
Kod muškaraca s ED-om kojima je potrebna stalna stimulacija penisa kako bi postigli erekciju dovoljnu za penetraciju učestalost PE-a obično je velika, vjerojatno zato što bojazan da neće biti u stanju održati zadovoljavajuću erekciju može navesti muškarca da „požuri“ spolni odnos. S druge strane, neki pretpostavljaju da PE može dovesti do razvoja ED-a tijekom vremena.

Literatura:

 1. Jannini EA, Lombardo F, Lenzi A. Int J Androl. 2005 Dec;28 Suppl 2:40-45.

Vidi više o PE i ED

14. Može li se PE pojaviti i u homoseksualnoj vezi?

Prijevremena ejakulacija (PE) je seksualna disfunkcija muškarca i nema nikakve veze sa spolnom orijentacijom. Zapravo, kako upućuju određeni dokazi, ona ne mijenja značajno klinički obrazac ejakulatorne disfunkcije i PE je jednako čest kod homoseksualnih kao i kod heteroseksualnih muškaraca.
Vrijeme odgode ejakulacije mjeri se na temelju vremena do intravaginalne ejakulacije (eng. Intravaginal Ejaculation Latency time, IELT) – što dovodi do isključivanja homoseksualnih spolnih aktivnosti iz eksperimentalnih protokola – istraživanja PE-a provedena su samo na heteroseksualnim parovima.

Literatura:

 1. Jern P, Santtila P, Johansson A i sur. J Sex Marital Ther. 2010;36(4):303-312.

15. Utječe li PE na moj odnos s partnerom?

Prijevremena ejakulacija (PE) je seksualna disfunkcija muškarca i nema nikakve veze sa spolnom orijentacijom. Zapravo, kako upućuju određeni dokazi, ona ne mijenja značajno klinički obrazac ejakulatorne disfunkcije i PE je jednako čest kod homoseksualnih kao i kod heteroseksualnih muškaraca.

Vrijeme odgode ejakulacije mjeri se na temelju vremena do intravaginalne ejakulacije (IELT) – što dovodi do isključivanja homoseksualnih spolnih aktivnosti iz eksperimentalnih protokola – istraživanja PE-a provođena su samo na heteroseksualnim parovima.

Spolno zdravlje i zadovoljstvo iznimno su važni za dobrobit osobe, njezinu kvalitetu života i dobar odnos s partnerom. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je „zadovoljavajući, siguran spolni život pun užitka“ jedan od središnjih aspekata ljudskog postojanja.

Postoje brojni aspekti prijevremene ejakulacije (PE) koji mogu imati negativan učinak na par. Muškarčevo nezadovoljstvo (tjelesno i psihičko) u kombinaciji s partneričinim smanjenim seksualnim zadovoljstvom može dovesti do ozbiljnih problema u spolnom, i u emotivnom životu para. Nemogućnost kontrole dovodi do nezadovoljstva, osjećaja da u odnosu nešto nedostaje i smanjenog osjećaja intimnosti, jednako kod muškaraca koji pate od PE, kao i kod njihovih partnerica. Drugim riječima, prijevremena ejakulacija dovodi do neravnoteže u odnosu para, stvarajući nerazumijevanje i neugodu.

Prijevremena ejakulacija utječe na par na različite načine. Postoje dvije glavne vrste posljedica: utjecaj na spolno zadovoljstvo i psihološke posljedice. Sa seksualnog gledišta, 25 % ispitanika odgovorilo je da im je spolno zadovoljstvo slabo ili vrlo slabo. 52 % partnerica muškaraca koji pate od PE-a nije postizalo orgazam u usporedbi s 21 % u kontrolnoj skupini. 75 % partnerica muškaraca koji pate od PE-a žalilo se i na probleme s uzbuđenjem u usporedbi sa samo 20 % u kontrolnoj skupini. U jednom europskom opservacijskom istraživanju o PE-u, samo 53 % spolnih partnerica muškaraca koji pate od PE-a doživljavalo je više ili manje redovit orgazam tijekom spolnog odnosa, dok je to bio slučaj s 84 % partnerica muškaraca koji ne pate od PE-a.

S psihološkog stanovišta partnerice pacijenata koji pate od prijevremene ejakulacije navode da se osjećaju „neugodno“ uz svog partnera, 50 % njih pate od nezadovoljstva, a 32 % od poteškoća u međusobnim odnosima.

Zbog toga je PE nešto što par treba zajednički rješavati. Istraživanja su pokazala da parovi koji otvoreno i iskreno komuniciraju o muškoj seksualnoj disfunkciji imaju najbolju priliku uspješno riješiti problem. Partnerica igra ključnu ulogu podržavajući muškarca s PE-om koji treba shvatiti da se problem može riješiti zajedničkim odlaskom liječniku.

Literatura:

 1. UN. The Right to Reproductive and Sexual Health. http://www.un.org/ecosocdev/geninfo/women/womrepro.htm
 2. Graziottin A. “Sessualità e fisiopatologia sessuale” U: Zanoio L, Barcellona E, Zacché G. (urednici), Ginecologia e Ostetricia; Elsevier Masson, Milano 2007; pp:165-196
 3. Graziottin A. Althof S. The Journal of Sexual Medicine 2011; 8 Suppl 4: 304-309.

Vidi više o osobnom nezadovoljstvu i odnosu s partnericom.

16. Što bi se moglo dogoditi mojoj vezi ako ne učinim nešto u pogledu prijevremene ejakulacije?

Muškarčeva nelagoda (tjelesna i psihička) zajedno sa slabim spolnim zadovoljstvom partnerice mogu uzrokovati ozbiljne probleme u spolnom i emotivnom životu para. Muškarci koji pate od prijevremene ejakulacije (PE) i njihove partnerice mogu osjećati:

 • smanjenu spolnu funkciju;
 • manje zadovoljstva tijekom spolnog odnosa;
 • smanjenu kvalitetu života;
 • povećano nezadovoljstvo;
 • više poteškoća u međusobnim odnosima.

Literatura:

 1. McCarty EJ. Core Evidence 2012;7:1-14.
 2. McMahon CG i sur. J Sex Med 2011;8:524-539.

Vidi više o osobnom nezadovoljstvu i odnosu s partnericom

17. Može li PE utjecati na plodnost para?

Kod para koji nema problema s plodnošću, muškarac koji pati od prijevremene ejakulacije (PE) još uvijek je sposoban za oplodnju, pod uvjetom da se ejakulacija, iako prijevremena, dogodi tijekom penetracije, a ne prije umetanja penisa u vaginu (ejakulacija ante portas). U ovom drugom slučaju uvijek je preporučljivo posjetiti liječnika jer je vjerojatno da će on moći predložiti rješenje.

18. Može li se PE liječiti?

Prijevremena ejakulacija (PE), kronična (cjeloživotna) i stečena, zdravstveno je stanje. Ako je stečena, PE se može izliječiti. Ako, primjerice, liječnik utvrdi da je pravi uzrok vašeg PE-a druga bolest, poput prostatitisa, antibiotsko liječenje uklonit će upalu, što će imati pozitivan učinak i na vaš PE.
Kod cjeloživotnog oblika PE-a postoje različite mogućnosti koje liječnik može propisati. Stoga se trebate obratiti liječniku koji će odlučiti je li i koje je liječenje potrebno u vašem slučaju.

Dakle, ako mislite da patite od PE-a, morate znati da je PE često zdravstveno stanje koje treba liječiti te morate izbjegavati pokušaje da ga liječite sami jer je to gotovo sigurno beskorisno i vjerojatno opasno. Umjesto toga morate otići liječniku kako biste dobili ispravnu dijagnozu i liječenje jer na raspolaganju postoje sigurna i učinkovita rješenja.

Literatura:

 1. Smjernice EAU za ED i PE 2012.

19. Mogu li lijekovi za liječenje PE-a biti opasni?

Prijvremena ejakulacija (PE) zdravstveno je stanje koje se može liječiti. Ona je u početku smatrana psihološkim problemom i desetljećima je liječena samo bihevioralnom i kognitivnom terapijom. Kasnije se pojavilo farmakološko liječenje lijekovima koji se izdaju na recept i lokalnim pripravcima.

U svakom slučaju, savjetovanje s liječnikom jedini je siguran put do ispravne dijagnoze i liječenja. Samo liječnik može utvrditi uzroke (radi li se o primarnom ili sekundarnom PE-u) i odrediti najbolje liječenje za vas. Samo liječnik može propisati raspoloživa farmakološka liječenja.

Pravu opasnost predstavlja samoliječenje. Ako je liječnik propisao farmakološko liječenje kao što je lijek, važno je biti potpuno siguran da je kupljeni lijek originalan, a ne krivotvoren. Uzimanje originalnih lijekova važno je, prije svega zbog vašeg zdravlja i dobrobiti, ali i radi vaše sigurnosti, s obzirom na to da je utvrđeno da lažni lijekovi sadržavaju vrlo opasne tvari. Zbog toga uvijek trebate nabavljati proizvode koje vam je propisao liječnik od renomiranoga ljekarnika kojeg poznajete i kojemu vjerujete, ili od ovlaštene i certificirane online ljekarne (trebate biti svjesni da online ljekarne samo u nekim zemljama trebaju imati odobrenje, a time i biti certificirane i sigurne).

Literatura:

 1. World Health Organisation. ICD-10;1992. p. 355–356.
 2. www.eaasm.eu "The Counterfeiting Superhighway" report.

idi više o sigurnosti lijekova

20. Mogu li poboljšati kontrolu ejakulacije tehnikama disanja?

Na PE se u početku gledalo kao na psihološki problem i desetljećima je liječen samo bihevioralnom i kognitivnom terapijom. Čini se da te tehnike kontrole disanja imaju smirujući učinak i čini se da u tom trenutku zaista djeluju.

Međutim, kliničko iskustvo i znanstvena istraživanja upućuju na to da se poboljšanje postignuto tim metodama općenito ne održava dugoročno. To je zato što je PE zdravstveno stanje koje uzrokuju brojni čimbenici. Kod iste osobe mogu postojati različiti psihološki i organski čimbenici i samo liječnik može postaviti točnu dijagnozu te pronaći najbolje rješenje. Ne treba posebno napominjati da je vrlo upitno u što će se pretvoriti vaš odnos i vaše vlastito zadovoljstvo, ako usredotočite svu svoju pozornost na disanje umjesto na partnericu.

Literatura:

 1. Revicki V i sur. Health and Quality of Life Outcomes 2008;6:33.

21. Može li samozadovoljavanje prije spolnog odnosa biti korisna u liječenju PE-a?

Samozadovoljavanje prije spolnog odnosa, iako djelomično kratkoročno učinkovito, može u konačnici prije pojačati nego ublažiti prijevremenu ejakulaciju (PE), budući da muškarac namjerno ignorira ili smanjuje seksualne osjete koje treba kontrolirati kako bi se stanje popravilo. Nadalje, loša masturbacijska praksa, tj. stalna žurba prema vrhuncu, može dodatno omesti razvoj mehanizama kontrole ejakulacije.

Samozadovoljavanje prije spolnog odnosa jedna je od takozvanih bihevioralnih tehnika samopomoći i koriste je mnogi mlađi muškarci. Razlozi koji u teoriji podržavaju ovu metodu vezani su uz činjenicu da bi nakon masturbacije muškarac mogao djelomice povećati kontrolu ejakulacije, naučivši prepoznavati znakove povećanoga spolnog uzbuđenja i kako zadržati svoju razinu seksualnog uzbuđenja ispod razine koja uzrokuje ejakulatorni refleks. Usto, penis je manje osjetljiv što ima za posljedicu veću odgodu ejakulacije nakon razdoblja oporavka.

Međutim, kontrolirana istraživanja ne podržavaju učinkovitost bihevioralnih tehnika samopomoći. Nadalje, kliničko iskustvo upućuje na to da se poboljšanja postignuta ovim tehnikama općenito ne održavaju dugoročno.

Literatura:

 1. Smjernice EAU za ED i PE 2012.
 2. Revicki V i sur. Health and Quality of Life Outcomes 2008;6:33.

22. Zašto moram otići liječniku ako želim pronaći rješenje za prijevremenu ejakulaciju? Zar nije dovoljno da samo razgovaram o PE-u s partnericom?

U slučaju prijevremene ejakulacije (PE), razgovor s partnericom vrlo je važan. Nezadovoljstvo spolnim životom može dovesti do osjećaja frustracije, ljutnje i razočaranja i može negativno utjecati na intimnost i harmoniju para. Bez iskrenog razgovora obje strane mogu razviti osjećaj neadekvatnosti, koji može utjecati na njihovo seksualno blagostanje pa čak i na stabilnost veze.

Stoga je prijevremena ejakulacija problem koji par treba nastojati riješiti zajedno. Razgovor ih ujedinjuje i predstavlja jedno od najučinkovitijih "oružja" za pronalaženje rješenja. Uloga partnerice je i ključna i može olakšati partneru da shvati da problem postoji i da zajednički mogu potražiti rješenje. Muškarci se često obraćaju liječnicima zahvaljujući ženama. U svakom slučaju, obraćanje liječniku je također bitno, budući da je to jedini način za ispravno dijagnosticiranje problema, pronalaženje uzroka i, ako je potrebno, podvrgavanje učinkovitoj terapiji za njegovo liječenje.

23. Zašto moram otići liječniku ako želim pronaći rješenje za prijevremenu ejakulaciju? Zar nije dovoljno pronaći rješenje na internetu?

Dobiti informacije o zdravstvenom stanju vrlo je važno, ali morate odabrati izvor kojem možete vjerovati. Internetske stranice znanstvenih udruga ili stranice koje one podržavaju mogu pružiti korisne i pouzdane informacije, no u svakom slučaju savjetovanje s liječnikom je ključno.

Informacije koje se nalaze na internetu nemaju uvijek znanstvenu podlogu i mogu imati zbunjujući učinak i stvoriti neutemeljene mitove.

Prijevremena ejakulacija (PE) je zdravstveno stanje koje se može liječiti, ali samoliječenje predstavlja veliku opasnost zbog pogrešne dijagnoze i opasnosti od pogrešnoga liječenja. Samo liječnik može utvrditi uzroke (radi li se radi o primarnoj ili sekundarnoj PE) i propisati najbolje liječenje za vas. Također napominjemo da se mnogi raspoloživi lijekovi izdaju samo na recept te budite oprezni s internetskim stranicama na kojima se takvi lijekovi prodaju bez traženja recepta, budući da se može raditi o nezakonitim online ljekarnama koje prodaju krivotvorene lijekove.

Važno je uzimati originalne lijekove, prije svega zbog vašeg zdravlja i dobrobiti ali i radi vaše sigurnosti, budući da je otkriveno da lažni lijekovi sadržavaju vrlo opasne tvari. Stoga trebate uvijek kupovati proizvode koje vam je propisao liječnik od renomiranog ljekarnika kojeg poznajete i kojem vjerujete ili od ovlaštene i certificirane online ljekarne (trebate znati da online ljekarne samo u nekim zemljama trebaju imati odobrenje, a time i biti certificirane i sigurne).

Literatura:

 1. Jannini EA, Limoncin E, Ciocca G i sur. J Sex Med 2012;9:2994–3001.
 2. Popovic M. Arch Sex Behav 2011;40:449–456.
 3. Malamuth N, Huppin M. Adolesc Med Clin. 2005;16(2):315-326.

24. Kome se trebam obratiti ako želim pronaći rješenje za prijevremenu ejakulaciju?

Ako mislite da patite od PE-a, jedina osoba koja vam zaista može pomoći je liječnik.
PE je zasigurno delikatna tema, ali otvoren razgovor s liječnikom je ispravan i jedini način prevladavanja toga problema. Samo liječnik može utvrditi uzroke (radi li se o primarnome ili sekundarnom PE) i propisati najpogodnije liječenje za vas. Samo liječnik vam može propisati raspoloživo farmakološko liječenje, ako je potrebno.

Prevladavanje tabua i nelagode ključni je korak. Trebate razgovarati i s partnericom kako biste dobili snažnu podršku kod odlaska liječniku i kako biste zajednički potražili rješenje. Postoje i određene metode koji mogu pomoći vama i vašoj partnerici da dobijete objektivniju procjenu, poput PEDT testa (napominjemo da PEDT ne može zamijeniti liječničku dijagnozu), koji bi također mogli biti korisni kao polazište u razgovoru s liječnikom.

25. Stidim se razgovarati s liječnikom o PE-u. Što mogu učiniti?

Razgovor o seksualnim problemima, a posebno o prijevremenoj ejakulaciji (PE), uvijek je kompliciran i izaziva nelagodu i tjeskobu. Stoga je potpuno razumljivo da se osjećate posramljeno. Većina muškaraca koji pate od PE-a osjetljivi su na činjenicu da će im pripisati prijevremenu ejakulaciju. Osim toga, većina muškaraca osjeća nelagodu pri pomisli na razgovor o svom problemu s relativnim strancem, kao što je liječnik. Zbog toga većina muškaraca koji pate od PE-a ne potraži pomoć liječnika, dok više od polovice muškaraca koji nisu razgovarali s liječnikom o PE-u izjavljuju da o tome nisu nikad ni razmišljali.

Međutim, važno je da prevladate sram i razgovarate s liječnikom, budući da je to jedini način da dobijete ispravnu dijagnozu i učinkovito liječenje te tako poboljšate kvalitetu svog odnosa s partnericom. Postoji nekoliko metoda koje vam mogu pomoći da prevladate tabue i nelagodu, poput PEDT testa (napominjemo da PEDT ne zamjenjuje liječnikovu dijagnozu), koji bi mogli biti korisni kao polazište kod razgovora s liječnikom.
Vidi više i riješi PEDT test

Samo liječnik može ustanoviti uzroke (radi li se o primarnom ili sekundarnom PE-u) i propisati najpogodnije liječenje za vas. Samo liječnik može propisati raspoloživa farmakološka liječenja. Naprotiv, samoliječenje je općenito beskorisno, ili još gore štetno i treba ga izbjegavati, jer uključuje mnogobrojne rizike (npr. rizik od korištenja neodgovarajućeg ili neučinkovitog lijeka). Ali iznad svega, izbjegavajte nabavu lijeka na internetu od neovlaštenih online prodavatelja.

Također napominjemo da se mnogi lijekovi izdaju samo na recept te trebate znati da internetske stranice na kojima se prodaju bez traženja recepta mogu biti nezakonite online ljekarne koje prodaju krivotvorene lijekove.
Važno je uzimati originalne lijekove, prije svega zbog vašeg zdravlja i dobrobiti ali i radi vaše sigurnosti s obzirom na to da je otkriveno da lažni lijekovi sadržavaju vrlo opasne tvari. Stoga biste uvijek trebali kupovati proizvode koje vam je propisao vaš liječnik od renomiranog ljekarnika kojeg poznajete i kojemu vjerujete ili od ovlaštene i certificirane online ljekarne (trebate biti svjesni da online ljekarne trebaju samo u nekim zemljama imati odobrenje, a time i biti certificirane i sigurne).

Literatura:

 1. Revicki V i sur. Health and Quality of Life Outcomes 2008;6:33.
 2. Porst H, Montorsi F, Rosen RC i sur. Eur Urol 2007;51:816–824.

26. Može li mi partnerica pomoći/mogu li ja pomoći partnerici? Kako?

Prijevremena ejakulacija (PE) problem je koji par treba nastojati riješiti zajedno. Razgovor ujedinjuje par i predstavlja jednu od najučinkovitijih „metoda“ za pronalaženje rješenja. Partnerica koja dijeli teret prijevremene ejakulacije može također doprinijeti pronalaženju rješenja obzirno razgovarajući s muškarcem te mu pomoći da postane svjestan problema i da potraži način da ga riješi. Često upravo zahvaljujući partnerici muškarac potraži liječničku pomoć, što je jedini način za ispravno dijagnosticiranje problema, pronalaženje uzroka i, ako je potrebno, podvrgavanje učinkovitoj terapiji za njegovo liječenje.
Dok neki muškarci nastoje prikriti svoje stanje, istraživanja su pokazala da parovi koji otvoreno i iskreno komuniciraju o seksualnoj disfunkciji muškarca imaju najbolju priliku za učinkovito rješenje tog problema.

Većina muškaraca koji pate od PE-a (njih više od 60 %) navela je da bi potražili liječenje za PE ako bi im to partnerica predložila, a gotovo 75 % muškaraca koji pate od PE-a koji su potražili liječenje učinilo je to zbog želje da povećaju seksualno zadovoljstvo partnerice.

Literatura:

 1. Porst H, Montorsi F, Rosen RC i sur. Eur Urol 2007;51:816–824.

Vidi više o tome kako razgovarati s partnericom