• Države |
  • Kontaktirajte nas
  •  |  Cookie Settings
 

Klitoralni orgazam / vaginalni orgazam (implikacije za PE)

Da vaginalni orgazam ne postoji (kako tvrde neki skeptici), PE nikad ne bi doista postao problem. No, postoji. U stvarnosti, dok muškarac ima samo jedan „put” do zadovoljstva, žena ima barem dva - vaginu i klitoris. Žene, prema vlastitom spolnom iskustvu, a također i prema mnogim znanstvenim istraživanjima, mogu postići orgazam koji proizlazi iz stimulacije klitorisa, vagine ili oboje. A postoje i oni koji tvrde da postoji treća vrsta orgazma do kojeg dolazi stimulacijom vrata maternice, no postotak žena koje ga mogu postići vrlo je nizak.

Dakle, koje su neosporne razlike između tih dviju vrsta orgazma? Klitoralni orgazam je najčešći, i vjerojatno ga mogu postići sve žene. Klitoris je na istaknutom mjestu, može ga se lako i brzo stimulirati, a kad žena postigne orgazam, tijelo je preplavljeno osjećajem topline i naboja. Međutim, kod nekih žena klitoris je osjetljiviji nego kod drugih i njegovom stimulacijom mogu osjetiti iritaciju i neugodu umjesto zadovoljstva. Vaginalni se orgazam s druge strane postiže mnogo rjeđe (20-30 %) i povezan je s penetracijom tijekom spolnog odnosa. Pritisak i trenje na području prednje vaginalne stijenke, identificirane kao G točka o kojoj se mnogo raspravlja, uzrokuje mnogo intenzivniji orgazam koji karakterizira duboko pulsirajući osjećaj.

Vaginalni orgazam proizlazi iz posebne erogene zone i nije samo jednostavni produžetak klitorisa unutar vagine. Klinička zapažanja također podupiru postojanje razlike između područja iz kojega nastaje vaginalni i klitoralni orgazam. Korištenjem magnetske rezonance (MR) tijekom autoerotizma uočeno je da se aktiviraju različita senzorna područja u mozgu žene, ovisno o tome je li orgazam klitoralni, vaginalni ili cervikalni.

Literatura
  1. Bolin A, Whelehan P. Human Sexuality: Biological, Psychological, and Cultural Perspectives. Taylor & Francis 2009.
  2. Mah K, Binik YM. J Sex Res. 2002;39(2):104-13.
  3. Flaherty JA, Davis JM, Janicak PG (Psychiatry: Diagnosis & therapy. A Lange clinical manual. Appleton &
  4. Lange (Original from Northwestern University) 1993.
  5. Jannini EA, Rubio-Casillas A, Whipple B, Buisson O, Komisaruk BR, Brody S. J Sex Med. 2012 Apr;9(4):956-65.