• Države |
  • Kontaktirajte nas
  •  |  Cookie Settings
 

Korištenje „umjetnog muškarca“

Dobro seksualno zdravlje proizlazi iz kompleksnoga odnosa između društvenih aspekata, aspekata vezanih uz odnos, psiholoških pa čak i zdravstvenih aspekata. U okruženju koje kontrolira liječnik ili seksualni terapeut, čak i korištenje seksualnih igračaka može pomoći potaknuti dobrobit i spolni sklad para. U istraživanju koje je uključivalo 12 000 muškaraca i žena iz 27 zemalja otkriveno je da nešto više od polovice nije zadovoljno svojim spolnim životom. Muškarci bi željeli poboljšati erekciju, a žene povećati učestalost postizanja orgazma tijekom spolnog odnosa. Kako to postići? Osim lijekovima ili uz potporu psihologa, u nekim znanstvenim istraživanjima tvrdi se da korištenje seksualnih igračaka može poboljšati seksualnu kemiju, sve dok se te igračke koriste kao pomoć, a ne kao zamjena za partnera.

Internetska anketa na više od 2 000 američkih žena u dobi između 18 i 60 godina otkrila je da je 52,5 % barem jednom koristilo vibrator. No, koje su koristi od njegove upotrebe? Žena može naučiti više o svom tijelu i seksualnim prioritetima te tako brže postići zadovoljstvo. Povećava se samopouzdanje i poboljšava izvedba tijekom spolnog odnosa s partnerom. Posebice žene koje osjećaju tjeskobu tijekom spolnog odnosa često mogu doživjeti vaginalni orgazam koristeći vibrator.

I pomoćna sredstva za muškarce, koja se koriste za olakšavanje i poboljšanje erekcije (uređaji kao što su pumpice za penis, povezi za stezanje, ovlaživači i/ili lubrikanti) koriste se u liječenju seksualnih poremećaja. U kontekstu para, i muškarac može imati koristi od vibratora. Od oko 1 000 muškaraca u dobi između 18 i 60 godina, manje od polovice sudionika (44,8 %) koristilo je vibrator u nekom životnom razdoblju. Te su osobe pridavale veću pozornost zdravlju svojih spolnih organa i mogle su postići poboljšanje erekcije, orgazma i spolne želje.

Literatura
  1. Mulhall J, King R, Glina S, and Hvidsten K. J Sex Med 2008;5:788–795.
  2. Jannini EA, Limoncin E, Ciocca G i sur. J Sex Med 2012;9:2994–3001.