• Države |
  • Kontaktirajte nas
  •  |  Cookie Settings
 

Prvi put. Osjećaji i predigra

Kod žene spolna želja i uzbuđenje ovise o mnogim čimbenicima. Među njima su osjećaji, nježnost i pažnja koja se pridaje cijelom iskustvu, uključujući predigru. Muškarac mora naučiti kako da dijeli i sudjeluje u tom putovanju prema zajedničkom zadovoljstvu. To je posebice važno kod „prvog puta“ koji je jedno od najvažnijih iskustava u životu muškarca. Budući da je ta tema tabu, gotovo uvijek smo nepripremljeni na ono što će se taj prvi put zaista dogoditi. Međutim, ovladavanje osjećajima i spolna predigra bitne su „vještine“ potrebne za odnos koji će biti zadovoljavajući za oba partnera.

Kad dođe do toga trenutka i dogodi se prvi put, možemo pretpostaviti da očekivanja razvijena tijekom čekanja da do njega dođe – pokvare sve. Tjeskoba vezana uz prvi put nije rezervirana samo za muškarca. I žena je na ispitu, zabrinuta je hoće li biti bolno, hoće li moći uživati i hoće li zadovoljiti očekivanja. Muškarac s druge strane dijeli te brige koje su istovremeno iste i suprotne: hoće li moći zadovoljiti partnericu? Dobro je poznato da zabrinutost zbog izvedbe spolnog odnosa može dramatično onemogućiti erekciju i/ili kontrolu ejakulacije te dovesti do prijevremene ejakulacije.

Potreba da dokažete sebi i svom partneru da ste na visini zadatka i sposobni, ometa sposobnost slobodnog uživanja u spolnom odnosu. Postoje osobe koje se gotovo u potpunosti usredotočuju na trenutak penetracije i orgazma (posebice svog vlastitog), u potpunosti zaboravljajući na drugu osobu i zanemarujući je. Kod spolnog odnosa, vrijeme, sklonosti i potrebe vrlo su osobni. Sposobnost usklađivanja u tim pitanjima vještina je koja se stječe iskustvom. No, i prvi je put moguće postići usklađenost u tome ako izbjegavate biti dominantni i razvijete sposobnost slušanja osjećaja, potreba i signala koje šalje druga osoba.

Kod muškarca, orgazam koincidira s ejakulacijom, a kod žena s uzastopnim kontrakcijama stijenki vagine. Za penetraciju i muški i ženski spolni organi moraju biti dovoljno uzbuđeni. Kako bi bila moguća laka penetracija, vagina mora biti ovlažena i proširena, dok penis mora postati tvrd i ostati takav. Predigra je način postizanja visokog stupnja uzbuđenosti i međusobnog otkrivanja tijela, što dovodi do većeg seksualnog zadovoljstva. Erogene zone razlikuju se od osobe do osobe i što je veće samopouzdanje u pomaganju jedan drugome, to jedan partner bolje može razumjeti kako pružiti užitak drugome. Stoga je važno odvojiti vrijeme za istraživanje vlastitog i partnerova tijela. I to bez ikakvih prepreka.

Literatura
  1. Carpenter LM. Gender & Society 2002;16(3):345-365.