• Države |
  • Kontaktirajte nas
  •  |  Cookie Settings
 

Zadovoljstvo žene i trajanje spolnog odnosa

Moguće je da ženski orgazam, posebice vaginalni, igra ulogu u evoluciji. To bi moglo objasniti njegovu neuhvatljivost, jer je njegov cilj omogućiti ženi da razlikuje (naravno, nesvjesno) pravog partnera od krivog. Time se objašnjava zašto se orgazmi češće događaju kad je žena opuštena i s pažljivim spolnim partnerom s kojim je u emotivnom skladu, idealnom za dugotrajnu vezu.

No, postoji i drugi način gledanja: orgazam bi mogao biti jedno od oružja koje žensko tijelo koristi kako bi žena nesvjesno odabrala oca svoje djece. Tijekom orgazma veličina vagine smanjuje se za 30 %. Kontrakcije maternice tijekom orgazma mogu zapravo olakšati oplodnju omogućavajući kretanje većeg broja spermatozoida kroz jajovode, dok sâm orgazam može utjecati na snagu kojom putuju spermatozoidi. Tijelo time određuje predispoziciju za orgazam ovisno o „pogodnosti“ sadašnjeg partnera ili okolnostima u tom trenutku. Drugim riječima, iza očite nepredvidljivosti ženskog orgazma mogla bi se nalaziti posebna reproduktivna strategija koje čak ni sama žena nije svjesna.

Možda postoji i treća mogućnost: da je orgazam nešto što žene tek trebaju stvarno postići. Gore opisane prednosti možda su mogle pomoći u osiguravanju lakšeg postizanja orgazma, ali se žena još uvijek možda nalazi „na pola puta“ evolucijskog putovanja prema potpunoj kontroli orgazma, koji je povlastica muškarca. Drugim riječima, evolucija može imati koristi od činjenice da je žena sposobna doživjeti orgazam, ali još nije imala dovoljno vremena omogućiti da se to stvarno ukorijeni. Možda bi naš evolucijski smjer tako mogao voditi do lakšeg postizanja ženskog orgazma, s obzirom na to da zadovoljstvo u spolnom činu pomaže da par ostane zajedno.

Ali koliko točno spolni odnos treba trajati da bi žena bila zadovoljena? Dok bi za muškarca (koji ne pati od PE-a) mogle biti dovoljne 2 minute, žena prosječno postiže orgazam nakon 10-20 minuta od početka spolnog odnosa. Zbog toga je toliko važno da se muškarac može koncentrirati na čin spolnog odnosa u svim svojim fazama, počevši od predigre, a ne samo na postizanje orgazma, te kontrolirati svoje uzbuđenje tijekom vremena koje je potrebno da žena postigne zadovoljstvo. Prema istraživanju provedenom u SAD-u i Kanadi, zadovoljavajući spolni odnos traje između 3 i 13 minuta. Ali, bitna je kvaliteta, a ne brzina spolnih odnosa. Ona predstavlja jedinu neospornu vrijednost u odnosu para.

Literatura
  1. Carrada G, Jannini EA. La scienza dell'amore tutto quello che è stato scoperto sulla sessualità e che nessuno aveva mai sospettato prima. EditoreBaldini e Castoldi, 1999.
  2. Weiten W, Dunn DS, Hammer EY. Psychology Applied to Modern Life: Adjustment in the 21st Century. Cengage Learning 2011.
  3. Corty EW, Guardiani JM. J Sex Med 2008;5:1251–1256.