• Države |
  • Kontaktirajte nas
  •  |  Cookie Settings
 

Utjecaj PE-a na ženu i par

Utjecaj PE-a na ženu. Spolno zdravlje i zadovoljstvo iznimno su važni za čovjekovu dobrobit, kvalitetu života i dobar odnos s partnerom. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da je „zadovoljavajući, siguran spolni život pun užitka“ jedan od središnjih aspekata ljudskog postojanja.
Istraživanja pokazuju da mnoge žene, čak i ako postižu vrhunac tijekom spolnog odnosa, ne smatraju svoj spolni život zadovoljavajućim. A trajno nezadovoljstvo može uzrokovati pad želje, nedovoljnu uzbuđenost i nepostizanje orgazma, što kreposni krug pretvara u „začarani“ krug seksualne funkcije. Nezadovoljstvo se može pojaviti,ako partner, primjerice, pati od seksualne disfunkcije poput poremećaja ejakulacije, a posebice od prijevremene ejakulacije (PE).
Kad je partner muškarac koji pati od PE-a, žena ima veće seksualne probleme. Sve komponente seksualne aktivnosti (poput želje, uzbuđenja i orgazma) znatno su smanjene, uz manje sveukupno zadovoljstvo te pojavu više tjeskobe i poteškoća u međusobnim odnosima.

Utjecaj PE-a na par. Kod muškaraca koji pate od PE-a i kod njihovih partnerica nemogućnost kontrole dovodi do nezadovoljstva, osjećaja da u odnosu nešto nedostaje te umanjenog osjećaja intimnosti. Drugim riječima, prijevremena ejakulacija dovodi do neravnoteže u odnosu para, uzrokujući nerazumijevanje i neugodu. PE često izaziva neugodu, osjećaj krivnje i izbjegavanje među partnerima, ali može dovesti i do ljutnje, poniženja i ogorčenosti. Nadalje, bez iskrenog razgovora, obje strane mogu razviti osjećaj neadekvatnosti, koji može utjecati na njihovo seksualno blagostanje pa čak i na stabilnost para. Stoga je PE problem koji par treba nastojati riješiti zajedno. Razgovor ujedinjuje par i predstavlja jedno od najučinkovitijih „oružja“ za pronalaženje rješenja.
Određene metode samopomoći koje muškarci koriste za rješavanje PE-a mogu čak i pogoršati stanje. Na primjer, obraćanje pažnje na nešto drugo u pokušaju odgađanja ejakulacije smanjuje osjećaj intimnosti između para. Nadalje, prekinuta stimulacija kao što su tehnike „stani-kreni“ utječu na ženino spolno zadovoljstvo. Korištenje alkohola i rekreacijskih droga kao pomoć kod PE-a treba izbjegavati, ne samo zbog toga što su beskorisni, nego i zato što dovode do drugih kliničkih rizika.

"Dobne skupine" i što žene kažu. Postoje li razlike u percepciji i iskustvu povezanom s PE-om s obzirom na dob žene? Ne, za to ne postoje čvrsti dokazi.
Kliničko iskustvo, koje uključuje slušanje onoga što su rekle žene upućuje na sljedeće:

Naivne mlade partnerice to mogu prihvatiti, barem kratkotrajno, tim više ako druga ili treća erekcija i ejakulacija dovede i do njezina zadovoljstva. Ako ne postoji taj kompenzatorni mehanizam, u većini slučajeva žena će brzo postati nezadovoljna, frustrirana pa i ljuta, uz progresivni gubitak želje.

U odnosima u kojima postoji privrženost, u bilo kojoj dobi, žene nastoje ne pokretati to pitanje, kako ne bi ponizile partnera i mogu, svjesno ili nesvjesno, skrenuti odnos prema emotivnoj intimnosti, zajedničkim životnim ciljevima, brizi o djeci ili hobijima koji im čine zadovoljstvo. To može dugoročno funkcionirati samo ako žena nema jak spolni nagon ili je čak disfunkcionalna, a partnerov problem može značiti izbjegavanje njezinih vlastitih seksualnih ograničenja, neadekvatnosti ili problema. U drugim slučajevima, žene su proaktivnije i nastojat će riješiti problem. Poticanje razgovora i suočavanje s problemom na početku, ovisno o stavu muškarca, vodit će ka rješenju problema ili kroničnom stanju.

Iskusne žene bilo koje dobi koje uživaju u seksu ne prihvaćaju dugoročno partnera koji pati od PE-a, osim ako imaju druge prednosti od odnosa (ljubav, društveni status, karijeru, novac, sklonište, zaštitu, djecu...). U tom slučaju one održavaju odnos, ali mogu potražiti vlastito seksualno zadovoljstvo drugdje, istražujući neki drugi način sa svojim partnerom ili na drugom mjestu.

Žene u postmenopauzi, koje ne koriste hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) i koje mogu patiti od slabe spolne želje (koja pogađa oko 48 % postmenopauzalnih žena), slabog uzbuđenja i vaginalne suhoće, mogu u konačnici biti zadovoljne s cjeloživotnim PE-om jer on smanjuje „vrijeme obavljanja dužnosti”, ako spolni odnos smatraju bračnom dužnošću prije odlaska na spavanje. U slučaju stečenoga PE-a, kod muškarca koji je nekad imao dobru kontrolu ejakulacije, ženin odgovor može biti različit. U odnosima u kojima postoji privrženost, stečeni PE obično zabrinjava ženu koja tada potiče partnera da potraži liječničku pomoć.

Literatura
  1. UN. The Right to Reproductive and Sexual Health. http://www.un.org/ecosocdev/geninfo/women/womrepro.htm
  2. Graziottin A. “Sessualità e fisiopatologia sessuale” u: Zanoio L, Barcellona E, Zacché G. (urednici ), Ginecologia e Ostetricia; Elsevier Masson, Milano 2007; pp:165-196
  3. Graziottin A. Althof S. The Journal of Sexual Medicine 2011; 8 Suppl 4: 304-309.
  4. Patrick DL, Althof SE, Pryor JL, i sur. J Sex Med 2005;2(3):358–367.
  5. Giuliano F, Patrick DL, Porst H, i sur. Eur Urol 2008;53(5):1048–1057.