• Države |
  • Kontaktirajte nas
  •  |  Cookie Settings
 

Muškarčeva osjetljivost

Muškarčeva osjetljivost nije mit. To je zapravo tabu tema - nešto što po mogućnosti treba sakriti. No, muškarčeva osjetljivost zaista postoji i dolazi od onoga što psiholozi zovu „gubitak uloge“. Preispitivanje uloga spolova od 70-tih godina prošloga stoljeća dovelo je u pitanje mnoge stvari koje su do tada smatrane sigurnima, mijenjajući staru ravnotežu koja je na neki način držala par zajedno. Iz tog „protresanja“ muškarci su izišli slabiji. Čini se da je sloboda žena iznjedrila, posebno unutar odnosa, ovisnost i slabost kod muškaraca koje su prije bile skrivene. S druge strane, taj gubitak uloga doveo je do zbunjenosti i stresa koje muškarci moraju sakrivati kako ne bi utjecali na njihov društveni uspjeh i dalje ugrožavali njihovu ulogu. Posljedica toga je niz fizikalnih, psiholoških i psihosomatskih poremećaja koji mogu ugroziti, prije svega, seksualnu sferu.
No, za muškarce umanjivanje ili skrivanje njihovih slabosti nikad nije rješenje, posebice kad je riječ o spolnosti. Razgovarajući o tim problemima s partnericama i s liječnikom, muškarci ne pokazuju slabost, nego naprotiv, svoju snagu. Na taj način mogu nam pomoći da otkrijemo što nije u redu i zatim to liječimo.

Prijevremena ejakulacija, odgođena ejakulacija, erektilna disfunkcija, gubitak libida, suvišak želje: popis seksualnih poremećaja koji mogu pogoditi muškarca je dug. I, vrlo često, zajednički im je čimbenik hormonalan. Muška seksualnost pod velikim je utjecajem testosterona, hormona koji se stvara od rođenja kod oba spola, koji kod odraslog muškarca dostiže vrijednosti do 20 puta veće nego prilikom rođenja. Testosteron „sinkronizira“ želju sa samim spolnim činom, regulirajući početak i kraj erekcije. Testosteron je stoga „središte“ muškosti, ali njegove razine nisu stabilne ili stalne. Smanjenje ili nepostojanje spolne aktivnosti smanjuje količinu testosterona koji proizvode testisi, dok ga oživljavanje spolne aktivnosti vraća na normalne razine. Stoga je zapravo najbolji lijek za gubitak libida ponovno početi voditi ljubav.

Poteškoće kod vođenja ljubavi nisu same po sebi bolest, nego prije simptom jednog ili više različitih problema. Za čin vođenja ljubavi potrebni su: živci koji provode senzorne signale do mozga omogućujući provedbu naredbi, arterije koje omogućuju dotok krvi u penis i vene koje sprječavaju njezino otjecanje, uz uravnotežen hormonalni sustav. U svakom od tih dijelova može nastati poremećaj. Kao i kod automobila, potrebno je ustanoviti gdje je kvar.

Literatura
  1. Melandri L. Itinerari 2011;3.
  2. Jannini EA, Simonelli C, Lenzi A. Journal Of Andrology 2002;25:317-323.
  3. Jannini EA, Screponi E, Carosa E i sur. Int J Androl 1999;22(6):385-392.
  4. Foresta C, Caretta N, Corona G i sur. Int J Androl 2009;32(3):198-211.