Ženska spolnost. Uloga zadovoljstva

Kad izgovorim riječ/ Tišina/ uništim je.
Wislawa Szymborska, Tri najčudnije riječi

Spolnost se temeljito izmijenila nakon seksualne revolucije koja je i muškarcima i ženama donijela pritisak da se moraju „iskazati”. Prije su mnogi muškarci odmah prelazili na penetracijski seks, smatrajući to svojim glavnim ciljem, dok je većina žena čeznula za izrazima fizičke nježnosti i željela istražiti druge načine izražavanja seksualne i fizičke intimnosti.
Posljednjih godina, neki seksolozi ističu da se nalazimo u procesu stvaranja novog jezika izražavanja. Žene pokazuju muškarcima što tjelesno žele, dok muškarci postaju otvoreniji prema svojim partnericama u pogledu spolnog odnosa umjesto da u svakom trenutku nastoje „voditi igru”, prihvaćajući erotizam potpunog međusobnog sudjelovanja u novoj vrsti spolne razmjene.
Ženska sposobnost izražavanja svojih spolnih potreba i osjećaja bitna je za dobrobit i sklad para. Žene sada trebaju prekinuti tišinu i razgovarati sa svojim partnerima.
Kod muškarca i kod žena na spolnu funkciju možemo gledati kao na „kreposni krug” u koji su uključeni želja, uzbuđenje, orgazam i zadovoljstvo.

Grafikon: Kreposni krug seksualne fukcije

  • Želja: spolna želja proizlazi iz nekoliko unutarnjih i vanjskih čimbenika koji uzrokuju potrebu za spolnim odnosom. To je fenomen koji se razvija te koji je kod žena pod utjecajem različitih fizioloških stanja i osjećaja, menstrualnog ciklusa, trudnoće itd…
  • Uzbuđenje: što je veći intenzitet fizičkog i mentalnog uzbuđenja, veća je vjerojatnost orgazma koji će biti intenzivan i zadovoljavajući.
  • Orgazam: smatra se vrhuncem ciklusa seksualnog odgovora; intenzitet orgazma ovisi o stanju mentalnog i tjelesnog uzbuđenja, i pokreće ga stimulirajuća erotska intimnost među partnerima.
  • Zadovoljstvo: izražava subjektivnu, osobnu prosudbu o spolnom činu.

Intenzitet želje i uzbuđenja, kvaliteta erotske igre, intenzitet emotivne uključenosti, zajedništvo i kontekst iskustva: svi ti čimbenici utječu na stupanj zadovoljstva koji žena (i muškarac) dobivaju od spolnog čina.

Literatura
  1. Hite S. The Hite Report; Dell Pub Inc. New York 1981.
  2. Graziottin A. “Sessualità e fisiopatologia sessuale” u: Zanoio L, Barcellona E, Zacché G. (Urednici ), Ginecologia e Ostetricia; Elsevier Masson, Milano 2007; pp:165-196.