• Države |
  • Kontaktirajte nas
  •  |  Cookie Settings
 

Razgovor s partnerom

"Shvaćam da ne mogu reći ništa jer se on ne osjeća na visini zadatka". (Revicki V, 2008.)

Odgovor žene na prijevremenu ejakulaciju (PE) partnera mijenja se s vremenom: u početku, žena može izbjegavati razgovor o problemu zbog straha da će povrijediti osjećaje muškarca i/ili povećati njegov osjećaj da nije na visini zadatka. To može dovesti do „zavjere šutnje“, kada nijedan partner ne želi razgovarati o problemu. Kasnije, ona može potaknuti razgovor, ali muškarac negira da postoji problem ili nerado razgovara o PE-u, što može dovesti do osjećaja frustracije, ljutnje i prijezira prema muškarcu. Ako se ne liječi, ta situacija može dovesti do povećane razdražljivosti, poteškoća u međusobnim odnosima i produbljivanja emotivne udaljenosti. Muškarac vidi kuknjavu, a žena ravnodušnost.

Samo liječnik može otkriti i točno dijagnosticirati moguće stanje PE-a te, ako je potrebno, propisati odgovarajući lijek. Budući da i sam razgovor o ovoj seksualnoj disfunkciji ponekad može biti problem, samo 9 % muškaraca koji pate od PE-a zapravo potraži profesionalni savjet od liječnika.
I žena, koja također osjeća teret PE-a, može doprinijeti njegovu rješenju. Uloga žene zapravo je ključna, i ona može olakšati partneru da shvati da problem postoji i da zajednički mogu potražiti rješenje. Muškarci se često obraćaju liječnicima zahvaljujući ženama. To je jedini način ispravnog dijagnosticiranja problema, pronalaženja uzroka i, ako je potrebno, dobivanja učinkovitog lijeka. Bitno je da svaki muškarac koji pati od PE nastoji „probiti led“, znajući da će ga liječnik razumjeti i dati mu savjet.
Postoje određene metode koje mogu pomoći muškarcima koji pate od PE-a i njihovim partnericama da dobiju objektivniju procjenu, poput PEDT testa (napominjemo da PEDT ne može zamijeniti liječničku dijagnozu), koje bi mogle biti korisne kao polazište u razgovoru s liječnikom.
Vidi još i riješi PEDT test

Dok neki muškarci nastoje prikriti svoje stanje, istraživanja su pokazala da parovi koji otvoreno i iskreno razgovaraju o seksualnoj disfunkciji muškarca imaju najbolju priliku učinkovito riješiti taj problem. Muškarci koji uključe svoje partnerice često otkrivaju da su i one jednako zainteresirane za spolnu intimnost i da im žele dati podršku. Na taj način parovi lakše poduzimaju poteze kako bi zajedno riješili taj problem.
Žena može obzirno razgovarati sa svojim partnerom, pomažući mu da postane svjestan problema. Ona igra ključnu ulogu pružajući podršku partneru, koji treba shvatiti da se problem može riješiti zajedničkim odlaskom liječniku.

Nekoliko savjeta: važno je pomoći paru da shvati kako vođenje ljubavi nije samo produljivanje „trajanja spolnog odnosa“. To trajanje je potrebno, ali nije dovoljan uvjet za zadovoljavajuće seksualno iskustvo! Učenjem kako proširiti svoju „ljubavnu mapu” i podijeliti uzbuđujući napredak u pogledu erotskih vještina može pomoći paru da se odmakne od minimalističkog „pogleda na uspješnost u vezi s trajanjem” prema raznolikijem, bogatom i zadovoljavajućem spolnom repertoaru. Stoga savršeni terapijski pristup PE-u uključuje promjene životnog stila, psihoseksualne savjete paru (partnerica također može imati potrebu za pomoći u pogledu neovisnih problema ili zabrinutosti!) i odgovarajuće lijekove, kad su indicirani.

Literatura
  1. Revicki V i sur. Health and Quality of Life Outcomes 2008;6:33.
  2. Graziottin A. Althof S. The Journal of Sexual Medicine 2011; 8 Suppl 4: 304-309.
  3. Porst H i sur. Eur Urol 2007;51(3) 816-824.